omgeving

Wat is er zoal te zien en te doen in de omgeving van De Bosuil?

Op een steenworp afstand van de Bosuil bevindt zich het Lunterse Buurtbos. Een prachtig bos- en wandelgebied aangelegd in de jaren '90 van de 19de eeuw. Bezienswaardigheden: o.a. De Koepel, de Goudsberg en het Middelpunt van Nederland.

De Koepel is een uitzichttoren, tevens rijksmonument. De toren is 22 meter hoog en staat op de Galgenberg die 34 meter boven nap ligt. Met goed weer is met een verrekijker de Dom van Utrecht te zien. Van april tot november vinden er concerten plaats en worden er foto-exposities gehouden. Vanuit het Buurtbos wandel je gemakkelijk naar De Goudsberg, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Gelderse Vallei. Vlak bij, ten oosten van de Goudberg ligt de Lindeboomsberg. Hier bevindt zich het geografisch Middelpunt van Nederland. Drie grote zerfkeien markeren de plek.

Luntersebuurtbos.De-Koepel. Middelpunt v Nederland. Doesburgereng

Wekeromsezand.Doesburgermolen.Celtic Fields

Vanuit De Bosuil kunt u tevens een prachtige wandeling maken over de eeuwenoude Doesburgereng, een oud landschap waar landbouw, bewoning en heide samengingen. De bebouwing liep samen op met de stuwwalflank van de Veluwe. Nu nog herinnert de oudste standerdmolen van Nederland (Doesburgermolen) u aan de graanteelt.

Ook zeker de moeite waard is een wandeling over de zandverstuiving van het Wekeromse Zand, een open gebied van ruim 100 ha, met actief stuivend zand, diep uitgestoven laagten en begroeide ‘forten’. Actief stuivend zand komt in Noordwest-Europa buiten Nederland bijna niet meer voor. Dit maakt het Wekeromse Zand aardkundig, ecologisch en cultuurhistorisch zeer waardevol.

Als u net het Wekeromse Zand uit bent (op de kruising Vijfsprongweg / Hogevalksedijk in Meulunteren), komt u de zogenaamde Celtic Fields tegen, een systeem van kleine rechthoekige veldjes van 35 bij 35 meter omsloten door een lage wal. In 800 c. Chr. zijn deze aangelegd door de toenmalige akkerbouwers. Het grondbezit was destijds schaars en moest optimaal worden benut. Door het land in kleine velden te verdelen en de stukjes beurtelings te bebouwen, te laten rusten of te bemesten was de opbrengst het beste. De velden zijn omsloten door een lage wal die ontstond doordat stronken en stenen aan de randen van de velden werden opgeslagen. Uiteindelijk vormden deze ‘afval’ bergen een goede bescherming tegen de wind.

Iets verder van huis, op 4 km afstand treft u de Ginkelse Heide, een heide gebied afgewisseld met bos, met prachtige fiets- en wandelroutes. Hier en daar passeert u wildroosters en komt u oog in oog te staan met wilde paarden en Schotse hooglanders.

Op 18 september 1944 vonden op de Ginkelse Heide geallieerde luchtlandingen plaats in het kader Operatie Market Garden.

Ginkelse Heide, een heide gebied afgewisseld met bos, met prachtige fiets- en wandelroutes

Wat zeker ook de moeite waard is, is het lopen van enkele klompenpaden in de omgeving.

Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer en vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van de omgeving. Met deze wandelroutes hopen Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie. Kijk vast even op www.klompenpaden.nl. Ook kunt u een app downloaden en daarna de kaarten zodat u ze bij de hand heeft tijdens het wandelen.

Bij ons voor de deur passeert een klompenpad. U kunt hier beginnen met wandelen, volg de bordjes met klompen en u komt vanzelf weer terug waar u begon.

Mooi in ieder jaargetijde is het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Nationaal Park de Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit, bestaande uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het bezoekerscentrum/museonder, Kroller-Muller Museum (met een grote collectie van Van Gogh) en de beeldentuin vormt het park de Hoge Veluwe een unieke combinatie van natuur, kunst en architectuur.

U kunt een kaartje kopen voor alleen het park of een combinatie van park en museum. Eenmaal in het park kunt u gebruik maken van de gratis witte fietsen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe. Kroller-Muller museum. Beeldemtuin. St- Hubertus

Wat is er nog meer te doen?

- Fietsverhuur in Lunteren : Arend Flier Tweewielers en IMVE verhuur

- Sauna & Beauty de Veluwe in Lunteren

- Zwemmen in het Lunterse bosbad

- Open lucht museum te Arnhem

- Airborne museum te Oosterbeek

- Ouwehands dierenpark te Rhenen

- Paleis 't Loo te Apeldoorn

- Vliegveld Teuge : rondvluchten, zweefvluchten, parachute springen

- Diverse landgoederen te Arnhem

 

Vakantiehuisje De Bosuil is de ideale plek van waaruit u heerlijk kunt fietsen & wandelen en genieten van cultuur & natuur!

 

Mocht u nog vragen hebben, helpen wij u graag.